מערכות חשמל שאינן תקינות מסכנות חיים ואף יכולות לגרום לנזקים כלכליים אדירים. על מנת למנוע זאת, ישנם במדינת ישראל מספר חוקים שחלים על מקומות עבודה, ארגונים, עסקים ומבנים ציבוריים ותפקידם הוא הסדרת הביצוע של בדיקות למתקני החשמל שלהם לפי לו"ז שנקבע מראש ורק על ידי מי שהוסמך לכך. בשורות הקרובות נסקור בפניכם את הסעיפים העיקריים של חוקי החשמל בישראל ואף נסביר לכם מי רשאי לבצע בדיקת מתקני חשמל ואילו אלמנטים נבדקים בדיוק.
בדיקת מתקני חשמל – עיקרי החוק
ההגדרה של מתקן חשמלי הוא כל מערכת שמסוגלת לקבל, לאגור, להפיץ, להשתמש או להמיר חשמל. כל מתקן שכזה צריך לעבור מספק בדיקות במהלך הזמן כאשר על פי "חוק החשמל" משנת 1954, בדיקת מתקני חשמל נחשבת לעבודת חשמל לכל עניין ודבר. כך שגם תוכנית חשמל לבית נחשבת בתוך מקרה זה. בהתאם לכך הופקו תקנות וחוקים נוספים שמטרתם להסדיר את הנושא ולהלן מספר סעיפים עיקריים מתוכם:
- אחריות הזמנת הבדיקות – על ההנהלה של הארגון חלה האחריות הבלעדית לדאוג לתקינות מתקני החשמל במקום, להזמין ביצוע בדיקות וליישם את המלצת אנשי המקצוע המייעצים והבודקים.
- המתקנים המחויבים בבדיקה – לא כל מערכת חשמל מחוייבת בבדיקה שגרתית. רשימת המתקנים מפורטת בתקנות החשמל ובהוראות מכ"ר (מפקח כבאות ראשי) וכנ"ל גם לגבי תזמון ביצוע הבדיקות הנדרש עבורם. יש לציין שגם במידה ומדובר במתקן שאינו מחוייב בבדיקה חשוב להיות זהירים, לפעול על פי הוראות היצרן ובמידת הצורך להיעזר בתקנים מקומיים ובינלאומיים כגוןNFPA 70B Recommended Practice for Electrical Equipment Maintenance 2006 Edition ואחרים.
- ביצוע הבדיקות – על פי חוק החשמל 1954, סעיף 6 א', את הבדיקות יבצע אך ורק יועץ חשמל בעל רישיון מתאים לסוג העבודה והמתקן המדובר. הוא יכול להיות מהנדס, הנדסאי או טכנאי חשמל אך חשוב לציין כי מהנדס חשמל הינו בעל כל ההסמכות הנדרשות על מנת לבדוק כל מערכת, בכל הספק וגודל.
- אישור הבדיקות – את תוצאות הבדיקות יש להעביר לנציבות שירותי הכבאות, מדור מניעת דליקות. על התוצאות להיות חתומות על ידי הבודק, בדיוק כפי שנדרש עבור תכנית חשמל לבית, לפני קבלת היתר בנייה או טופס 4.
חשוב מאוד להתקשר עם משרד תכנון חשמל מקצועי ובעל שם על מנת לעמוד בדרישות החוק, שם יוכלו לא רק לתכנן עבורכם את מערכות החשמל עבור המתקנים שלכם אלא גם ליישם אותן בשטח ולבצע את כל הבדיקות הנדרשות.
מה בודקים בדיוק?
מתקני חשמל כוללים ממערכות ותת-מערכות רבות שאותן יש לבדוק מעת לעת כמו חדר שנאים לדוגמא. בדיקת מתקני חשמל יכולה לכלול הימצאות ותקינות של מפסקי מגן ונורות אזהרה, בדיקת עכבת לולאת התקלה (אימפדנס), בדיקות התנגדות הבידוד של כבלי חשמל, בדיקת רציפות ואיכות ההארקה, האם ישנן מערכות חשמל שאינן מוארקות במקום ומה הסיבה לכך, בדיקות קורוזיה, בדיקות חיווט ובדיקות עומסים ועוד. הוא גם בודק בצורה מדוקדקת האם בוצעו שינויים אסורים במתקן החשמלי, כגון הזזה של מפסקי ראשיים לנקודות שאינן מתאימות עבורם, הזנות חשמל שאינן מקצועיות ועוד.
במקרה הצורך בודק חשמל גם יכול להמליץ על יישום שינויים שונים במתקן החשמל וליצור תכנית ישימה מתאימה שתתאים גם להרחבות, שינויים ופיתוחים עתידיים. זאת באמצעות שרטוט לוחות חשמל. במידת הצורך ניתן להזמין גם בדיקה שכוללת הרחבות שונות כגון בדיקה תרמית של לוח החשמל בתפוקות זרם שונות, בדיקת תאורת חירום ומערכות בטיחות שונות. מעבר לזאת, בדיקת מתקני חשמל יכולה לכלול גם ייעוץ לגבי מערכות מתח נמוך מאוד, רשתות תקשורת וייעוץ תאורה. כאמור, התקשרות עם משרד שמתמחה בנושא תוכל לעזור לכם לתזמן את כל הבדיקות הללו ולבצע אותן באופן מקצועי ובטוח ביותר.